1:25 PM
КОНКУРС «ВІКІПЕДІЯ ДЛЯ ШКОЛИ 2021 – 2022»

Регламент конкурсу «Вікіпедія для школи 2021 – 2022»

1. Терміни

Терміни, що використовуються в Регламенті:

Відповідальний (Відповідальна) за Конкурс — особа, яка відповідає за проєкт чи напрям від Організатора (затверджується рішенням Правління Організатора);

Вікіпедія — сайт https://uk.wikipedia.org;

Вікіджерела — сайт https://uk.wikisource.org;

Вікіцитати — сайт https://uk.wikiquote.org;

Журі — група осіб, яких затверджує Організаційний комітет з метою здійснення оцінки статей, які беруть участь у конкурсі;

Тема — визначена тема з написання статті (шкільний предмет), за якими будуть створені Курси;

Конкурс — конкурс статей до Вікіпедії «Вікіпедія для школи»;

Конкурсанти — учасники, які беруть участь у Конкурсі у формі написання та поліпшення статей у Вікіпедії, і виконали Умови участі у Конкурсі.

Конкурсний шаблон — спеціальний шаблон на сторінці обговорення створеної чи поліпшеної статті, підготовлений Організаційним комітетом, доступний за посиланнями Шаблон:Вікіпедія для школи MMXXI-MMXXII;

Конкурсні статті — статті у Вікіпедії, створені або поліпшені Конкурсантами у рамках Конкурсу;

Організатор — громадська організація «Вікімедіа Україна»;

Організаційний комітет — група осіб, які координують проведення конкурсу, склад якого затверджується відповідальним (відповідальною) за конкурс від Організатора;

Офіційний сайт — сайт http://ua.wikimedia.org;

Правила і настанови Вікіпедії — сукупність правил і настанов Вікіпедії, зокрема в галузі захисту прав інтелектуальної власності, які встановлені Фондом Вікімедіа та спільнотою Вікіпедії; доступні за веб-посиланням: https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Правила_і_настанови;

Умови участі у конкурсі — 1) володіти українською мовою; 2) зареєструватися у Вікіпедії; 3) надати свої дані Організатору через форму реєстрації [посилання на гугл форму]; 4) поставити на сторінці обговорення статті, над якою працює учасник, конкурсний шаблон.

Фонд Вікімедіа — Wikimedia Foundation Inc., неприбуткова організація, яка підтримує вікіпроекти, зокрема Вікіпедію, Вікісховище, Вікімандри, Вікіновини, Вікіджерела тощо.

 

2. Загальні положення

2.1. Метою Конкурсу є створення та поліпшення статей в українських розділах Вікіпедії, Вікіджерел та Вікіцитат на теми діючої шкільної програми з окремих предметів через залучення педагогів та популяризацію вікіпроєктів у різних професійних середовищах.

2.2. Конкурс у Вікіпедії проводиться на теми шкільної програми із таких предметів: «Всесвітня історія», «Географія», «Зарубіжна література», «Інформатика», «Історія України», «Математика», «Українська література», «Українська мова», «Фізика», «Хімія». Предмети погоджуються Відповідальним (Відповідальною) за Конкурс та можуть змінюватись. Інформація про зміни публікуватиметься на Офіційному сайті.

2.3. Конкурс у Вікіцитатах проводиться на теми шкільної програми із таких предметів: «Зарубіжна література», «Українська література».

2.4. Конкурс у Вікіджерелах проводиться на теми шкільної програми із таких предметів: «Зарубіжна література», «Українська література», «Українська мова» (спеціальна номінація).

2.5. Організатор залишає за собою право на внесення змін та доповнень до умов проведення конкурсу, його регламенту, призів і відзнак.

 

3. Конкурсанти

3.1. Конкурсантами можуть бути люди зі знанням української мови, які погоджуються зі змістом цього регламенту, а також бажано, але не обов'язково мають досвід роботи в закладі освіти та/або педагогічну освіту.

3.2. Конкурсанти не мають права редагувати конкурсні статті інших конкурсантів (окрім виправлення очевидних помилок). Порушники цього правила та правил Вікіпедії (зокрема, про вандалізм) можуть бути дискваліфіковані рішенням Організаційного комітету.

3.3. Статті, створені ботами (скриптами), не враховуються до конкурсного внеску учасників.

3.4. Конкурсанти повинні надати Організатору такі дані для участі у Конкурсі [посилання на гугл форму]:

прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові;

номер мобільного телефона;

назву облікового запису (акаунту) на сайті Вікіпедії;

посаду та назву навчального закладу, де працюють зараз чи працювали раніше;

поштову адресу для листування;

адресу електронної пошти.

3.5. Конкурсанти, надаючи свої персональні дані, надають згоду Організатору одержувати, зберігати, обробляти, використовувати й розкривати персональні дані Конкурсантів для оперативного зв’язку Організаційного комітету з Конкурсантами, з метою ідентифікації особи під час вручення призу чи відзнаки. Персональні дані Конкурсантів не будуть розголошуватися без згоди Конкурсантів.

3.6. Конкурсанти повинні активувати електронну пошту у налаштуваннях свого облікового запису у Вікіпедії. Для цього після реєстрації потрібно перейти в Налаштування, додати електронну адресу і дозволити надсилати повідомлення. Якщо Конкурсанти не відповідають на листи чи дзвінки Організатора протягом тридцяти календарних днів з моменту публікації Організаційним комітетом результатів Конкурсу, це рівнозначно відмові від призу чи відзнаки. У такому разі будь-які претензії з боку Конкурсантів Організатором не приймаються.

4. Авторські права

4.1. Конкурсанти погоджуються публікувати статті та вносити зміни до існуючих статей Вікіпедії на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0, з текстом якої можна ознайомитись за електронною адресою https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, або під іншою вільною ліцензією, під якою публікуються матеріали на сайті Вікіпедія.

4.2. Конкурсанти зобов’язуються в рамках участі в Конкурсі не порушувати авторські права інших людей чи установ, у відповідності до правил та настанов Вікіпедії, а також статті 42 Закону України «Про освіту».

 

5. Вимоги до статей у Вікіпедії

5.1. Статті у межах конкурсу у Вікіпедії повинні відповідати переліченим нижче вимогам:

5.1.1. Статті повинні бути написані чи поліпшені Конкурсантами особисто, й опубліковані із власного облікового запису (акаунту) Конкурсанта (Конкурсантки).

5.1.2. Статті повинні бути опубліковані на Конкурс у період з 1 грудня 2021 року до 28 лютого 2022 року включно за київським часом. Момент створення статті (чи внесення змін) реєструється сервером Вікіпедії. Статті оцінюються у версії станом на час завершення конкурсу. Якщо на кінець конкурсу статтю редагував хтось, окрім Конкурсанта (Конкурсантки), до розгляду журі береться остання правка, здійснена Конкурсантом (Конкурсанткою).

5.1.3. Статті та доповнення до статей мають відповідати правилам і настановам Вікіпедії. Зокрема:

текст статей не може порушувати авторські права;

текст статей не має містити жодних ознак автоперекладу (машинного перекладу);

текст статей має бути написаний винятково на основі авторитетних (надійних) джерел, тобто з використанням інформації, опублікованої раніше в авторитетних письмових та електронних джерелах з наведенням посилань на ці джерела;

предмет статей має відповідати критеріям значимості;

текст статей має бути викладено в енциклопедичному стилі;

текст статей має базуватись на принципах нейтральності та безсторонності.

5.1.4. Статті повинні відповідати визначеній тематиці Конкурсу. Перелік пропонованих до створення та поліпшення статей публікується Організаційним комітетом на відповідних конкурсних сторінках; конкурсанти можуть створювати та поліпшувати статті на інші теми лише якщо це наперед узгоджено із Організаційним комітетом (наприклад, шляхом електронного листування; адреса Організаційного комітету — shkola@wikimedia.org.ua). Якщо інші умови виконано, але тему статті не було узгоджено з Організаційним комітетом, такий внесок Конкурсанта може не бути враховано в час оцінювання.

5.1.5. Розмір статті (чи доповнення) має становити не менше 5000 байтів[1];

5.1.6. Статті повинні мати елемент у Вікіданих та мінімум одну категорію.

5.2. Статті, що не відповідають будь-якій з вимог, зазначених у пп. 5.1.1—5.1.6, можуть бути не допущеними Організаційним комітетом до оцінювання.

5.3. У випадку, якщо текст, доданий Конкурсантом (Конкурсанткою), порушує авторські права інших людей чи установ, увесь внесок Конкурсанта (Конкурсантки) буде дискваліфіковано. Внесок Конкурсанта, що порушив авторські права не розглядатиметься журі, тому претендувати на призові місця у Конкурсі такий Конкурсант не може. Якщо такі порушення будуть виявлені після оголошення рішення журі, Конкурсанту (Конкурсантці) буде надано час до нагородження (чи іншої дати, встановленої за згодою сторін) на їхнє усунення, і дискваліфікація набуде чинності, лише якщо порушення не будуть усунені.

5.4. Організаційний комітет не несе відповідальності за дії адміністраторів Вікіпедії в разі, якщо статті Конкурсантів будуть визнані ними такими, що не відповідають правилам і настановам Вікіпедії.

5.5. Статті Конкурсантів, які є членами Організаційного комітету чи членами Журі, а також особами, що перебувають у родинних стосунках чи пов'язаними з ними особами, не оцінюються та не можуть бути нагороджені Організатором. Також не можуть бути нагороджені члени Правління, Ревізійної комісії, працівники, підрядники Організатора, а також особи, що перебувають у родинних стосунках чи пов'язані з ними особи.

 

6. Оцінювання

6.1. Переможцями за кожною Темою стануть:

Конкурсант (Конкурсантка), який набрав (набрала) найвищу кількість балів серед усіх учасників певної Теми

Конкурсант (Конкурсантка), що є основним автором статті, яка набрала найвищу кількість балів серед усіх статей певної Теми.

У кожній Темі буде визначено від одного до трьох переможців у кожній із номінацій. Призи вручатимуться лише якщо у Темі взяло участь принаймні три учасники, і було створено чи поліпшено принаймні 15 статей.

6.2. Кількість балів Конкурсанта (Конкурсантки) є сумою балів отриманих за кожну статтю Конкурсанта (Конкурсантки) та бонусних балів.

6.3. Кількість балів за створену чи поліпшену статтю визначає формула:
        (розмір статті/доповнення у байтах)*(якість статті)/A
де A = 10000.

6.4. Журі оцінює статті за якістю:

6.4.1. Якість статей визначає журі за шкалою від 1 до 5. Статті, що не відповідають вимогам, не беруться до розгляду.

6.4.2. При цьому базова оцінка — 3. Базова оцінка відповідає середній статті хорошої якості з простим переліком джерел. Оцінки 1 та 2 вважаються штрафними. Оцінки 4 та 5 є преміальними.

6.4.3. Параметри оцінювання статті:

повнота

пізнавальність

нейтральність точки зору

внутрішня узгодженість та структурованість

достовірність та верифіковуваність

грамотність викладу

ілюстративність (фото, аудіо, відео, цитати тощо)

6.4.4. Параметри статті, які не оцінюються:

вікіфікація

оформлення

6.4.5. Преміальних оцінок, зокрема, заслуговують статті з високою верифіковуваністю та значною оригінальністю, а також вичерпні статті (зокрема, у порівнянні з відповідними статтями у інших мовних розділах Вікіпедії).

6.4.6. Штрафних оцінок, зокрема, заслуговують неповні, заангажовані та погано структуровані статті, статті без джерел, статті з орфографічними та граматичними помилками.

6.5. Бонусні бали: Статті конкурсантів, які на кінець конкурсного періоду стали «Добрими» чи «Вибраними» у Вікіпедії, додають їм відповідно 5 та 10 балів до заліку.

6.6. Мінімальні бали для перемоги у Темі:

перше місце — 60 балів (приблизно 20 статей по 10 кб базової якості)

друге місце — 30 балів (приблизно 10 статей по 10 кб базової якості)

третє місце — 15 балів (приблизно 5 статей по 10 кб базової якості)

6.7. Умови для перемоги у Вікіджерелах:

6.8. Оцінювання у Вікіцитатах:

5 балів за створену статтю

1 бал за кожну додану оригінальну цитату

коефіцієнт К від 0 до 1 за загальне оформлення статті, цитат, наявність джерел

Умови для перемоги у Вікіцитатах

перше місце — 200 балів (20 створених статей по 5 цитат)

друге місце — 150 балів (15 створених статей по 5 цитат)

третє місце — 100 балів (10 створених статей по 5 балів)

 

7. Журі

7.1. Склад журі погоджується Відповідальним (Відповідальною) за Конкурс. До складу Журі для оцінювання статей входять:

представники спільноти проєктів Фонду Вікімедіа;

вчителі та викладачі з профільних предметів.

7.2. Журі працює у відповідності до цього Регламенту.

7.3. Рішення Журі не підлягають оскарженню.

 

8. Номінації

8.1. Журі оцінює Конкурсні статті Конкурсантів у таких номінаціях за кожною темою (предметом), зазначеним у п.2.2:

найбільше балів за нові та поліпшені статті;

найбільше балів за найкращу індивідуальну статтю.

8.2. Журі оцінює внесок Конкурсантів у вікіпроєкти, зазначені у п. 2.1:

найбільше балів за кількісний та якісний внесок у Вікіджерела;

найбільше балів за кількісний та якісний внесок у Вікіцитати.

8.3. Організаційний комітет за погодженням з Журі має право змінити встановлені або запровадити додаткові номінації.

8.4. Результати Конкурсу публікуються Організаційним комітетом на Офіційному сайті; очікуваний період публікації результатів — травень 2022 року.

 

9. Вручення призів та відзнак, витрати на проїзд Конкурсантів

9.1. Автори статей, зазначених у п. 8.1, та призери додаткових номінацій, зазначених у п. 8.2, отримують призи та відзнаки.

9.2. Кількість призів та відзнак, які може отримати один із Конкурсантів, є необмеженою. Але якщо Конкурсант (Конкурсантка) уже перемогли у якійсь Темі цієї ж номінації, і відрив від наступного Конкурсанта (Конкурсантки) буде незначним, Організаційний комітет може нагородити іншого Конкурсанта (Конкурсантку), які є наступними за списком.

9.3. Призи та відзнаки будуть вручені на церемонії нагородження або будуть надіслані переможцям пізніше.

9.4. Конкурсантам, за умови погодження з Організаційним комітетом, покриваються витрати на проїзд у межах України на церемонію нагородження (в дві сторони), якщо така церемонія буде проводитися Організатором.

Переглядів: 104 | Додав: Zak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0